Format du dépôt |
Fichier |
Type de dépôt |
Pré-publication, Document de travail (working paper) |
Titre |
en
A Comparison of EU and US consumers' willingness to pay for gene-edited food: Evidence from apples
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Résumé |
en
We compare consumers’ attitude towards and willingness to pay (WTP) for gene-edited (GE) apples in Europe and the US. Using virtual choices in a lab and different technology messages, we estimate WTP of 162 French and 166 US consumers for new apples, which do not brown upon being sliced or cut. Messages center on (i) the social and private benefits of having the new apples, and (ii) possible technologies leading to this new benefit (conventional hybrids, GE, and genetically modified (GMO)). French consumers do not value the innovation and actually discount it when it is generated via biotechnology. US consumers do value the innovation as long as it is not generated by biotechnology. In both countries, the steepest discount is for GMO apples, followed by GE apples. Furthermore, the discounting occurs through “boycott” consumers who dislike biotechnology. However, the discounting is weaker for US consumers compared to French consumers. Favorable attitudes towards sciences and new technology totally offset the discounting of GE apples.
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Auteur(s)
|
Stephan S. Marette
1
, Anne-Célia Disdier
2, 3
, John C Beghin
4, 5
1
ECO-PUB -
Economie Publique
( 1002312 )
- F-78850 Thiverval-Grignon
- France
-
AgroParisTech ( 148117 )
;
-
Université Paris-Saclay ( 419361 )
;
-
Institut National de Recherche pour l’Agriculture, l’Alimentation et l’Environnement UMR0210 ( 577435 )
2
PSE -
Paris School of Economics
( 301309 )
- 48 boulevard Jourdan 75014 Paris
- France
-
Université Paris 1 Panthéon-Sorbonne ( 7550 )
;
-
École normale supérieure - Paris ( 59704 )
;
-
Université Paris Sciences et Lettres ( 564132 )
;
-
École des hautes études en sciences sociales ( 99539 )
;
-
École des Ponts ParisTech ( 301545 )
;
-
Centre National de la Recherche Scientifique ( 441569 )
;
-
Institut National de Recherche pour l’Agriculture, l’Alimentation et l’Environnement ( 577435 )
3
PJSE -
Paris Jourdan Sciences Economiques
( 578027 )
- 48 boulevard Jourdan 75014 Paris
- France
-
Université Paris 1 Panthéon-Sorbonne UMR8545 ( 7550 )
;
-
École normale supérieure - Paris ( 59704 )
;
-
Université Paris Sciences et Lettres ( 564132 )
;
-
École des hautes études en sciences sociales ( 99539 )
;
-
École des Ponts ParisTech ( 301545 )
;
-
Centre National de la Recherche Scientifique ( 441569 )
;
-
Institut National de Recherche pour l’Agriculture, l’Alimentation et l’Environnement UMR1393 ( 577435 )
4
Yeutter Institute of International Trade and Finance
( 1041512 )
- États-Unis
5
University of Nebraska–Lincoln
( 312624 )
- 1400 R St, Lincoln, Nebraska 68508, USA
- États-Unis
-
University of Nebraska System ( 566542 )
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Langue du document |
Anglais
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Date de production/écriture |
2020-06
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Public visé |
Scientifique
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Sous-type de document pour les Documents de travail |
Working paper
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Référence interne |
-
PSE Working Papers n°2020-36
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Projet(s) ANR |
-
Effets des changements de régimes alimentaires sur l'équilibre des marchés, le partage de la valeur dans les filières, la santé publique, l'environnement et l'usage des sols.
[En savoir plus]
DIETPLUS -
ANR-17-CE21-0003
AAPG2017
- 2017
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Domaine(s) |
-
Sciences de l'Homme et Société/Economies et finances
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Mots-clés (JEL) |
-
C - Mathematical and Quantitative Methods/C.C9 - Design of Experiments/C.C9.C91 - Laboratory, Individual Behavior
-
D - Microeconomics/D.D1 - Household Behavior and Family Economics/D.D1.D12 - Consumer Economics: Empirical Analysis
-
Q - Agricultural and Natural Resource Economics • Environmental and Ecological Economics/Q.Q1 - Agriculture/Q.Q1.Q18 - Agricultural Policy • Food Policy
-
Q - Agricultural and Natural Resource Economics • Environmental and Ecological Economics/Q.Q1 - Agriculture/Q.Q1.Q16 - R&D • Agricultural Technology • Biofuels • Agricultural Extension Services
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Mots-clés |
en
Gene editing, genetically modified organisms, hybrids, consumer information, experimental economics, willingness to pay
fr
Ogm, Hybrides, Information du consommateur, Economie expérimentale, Consentement à payer
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