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Article Dans Une Revue Anthropology of Food Année : 2014

Arts des mets...arts des mots

Résumé

The wording of dishes on a menu is the factor which whets the appetite of the diner and is also a reflection of the identity of the chef. The aim of this article is to understand how dish descriptions function and which ones attract diners or put them off, and to know what makes sense to the diner, regardless of his culinary tastes. The first study we carried is . This second study is a study amongst the diners themselves. What are the expectations of a diner when reading a menu? Does he want the terms to bring his imagination to life, to resemble poetry or to simply help him understand and clearly identify the wording itself? How can diners be encouraged to want to try and taste a dish? The results obtained are fairly convincing: clear and straightforward wording is sought, although poetry and the imagination are never far behind. KEYWORDS = Wording, dish description, gastronomy, study, figures of rhetoric, semiotics, linguistics
La dénomination des plats sur un menu est un élément déclencheur du désir du convive, mais également le reflet de l'identité du chef. Comprendre comment fonctionnent les énoncés et aussi ce qui attire ou rebute, ce qui fait sens pour le convive, indépendamment de ses goûts culinaires, est l'objectif de cet article. Une première étude a permis d'analyser les figures de rhétorique au sein des énoncés. Cette deuxième analyse est une enquête menée auprès des convives. Entre construction d'un imaginaire, poésie ou tout simplement compréhension et désignation claire de l'énoncé lui-même, quelles sont les attentes du convive lors de la lecture du menu ? Comment susciter l'envie et le désir de dégustation ? Les résultats obtenus sont assez convaincants : clarté et simplicité de l'énoncé sont plébiscitées même si poésie et imaginaire ne sont jamais bien loin.
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Origine : Fichiers produits par l'(les) auteur(s)

Dates et versions

halshs-03565505 , version 1 (23-02-2022)

Identifiants

  • HAL Id : halshs-03565505 , version 1

Citer

Anne Collet Parizot. Arts des mets...arts des mots. Anthropology of Food, 2014. ⟨halshs-03565505⟩
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