Skip to Main content Skip to Navigation
Book sections

De l'olive à l'huile : regards croisés sur la possibilité d'une production d'huile d'olive en Roussillon au Haut Empire

Abstract : A recent archaeobotanical review on historical periods in Roussillon enlightens the importance of this species among a list of exploited plants, dominated by the Mediterranean trio (common wheat, hulled barley and grapevine). While the archaeobotanical remains (fruits and charcoals) and the organic residues reveal the exploitation of the olive tree and the presence of olive oil during the 1st c. A.D., the nature of this production has to be discussed. Through the compilation and critic of several data (archaeobotanical, biochemical, archaeological), this paper intends to propose the first results on the question of the culture and exploitation of the olive tree in the Roussillon area during the early Roman Empire.
Complete list of metadatas

https://halshs.archives-ouvertes.fr/halshs-02584290
Contributor : Jerome Ros <>
Submitted on : Thursday, May 14, 2020 - 11:02:27 PM
Last modification on : Friday, September 18, 2020 - 2:34:42 PM

Identifiers

  • HAL Id : halshs-02584290, version 1

Collections

Citation

Céline Beauchamp, Jérôme Ros, Nicolas Garnier, Carine Cenzon-Salvayre, Marie-Pierre Ruas. De l'olive à l'huile : regards croisés sur la possibilité d'une production d'huile d'olive en Roussillon au Haut Empire. Produire, transformer et stocker dans les campagnes des Gaules romaines. Problèmes d'interprétation fonctionnelle et économique des bâtiments d'exploitation et des structures de production agro-pastorale, (Actes XI coll. AGER, Clermont-Ferrand, juin 2014), (Aquitania Supplément 38), pp.515-524, 2017, 978-2-9100763-00-8. ⟨halshs-02584290⟩

Share

Metrics

Record views

27