La présence du côt en Touraine (1783-...) Recherche sur l'histoire des cépages de Loire, 7 - HAL-SHS - Sciences de l'Homme et de la Société Accéder directement au contenu
Pré-Publication, Document De Travail Année : 2018

Evidence for the cultivation of the grape variety Cot in Touraine from 1783

La présence du côt en Touraine (1783-...) Recherche sur l'histoire des cépages de Loire, 7

Résumé

The variety called cot (côt) was introduced in Touraine from the South West of France and was very popular in the early 19th cent. Nevertheless, there is no evidence of its introduction before the 1780s although it is very likely to have been cultivated at an earlier but unknown date. A general lack of evidence affects most varieties of the Loire Valley not con-nected to Burgundy or Ile de France between 1550 and 1780 but cot is not mentioned in Touraine before 1550 while other varieties are.
Introduite des vignobles du sud-ouest, la culture du côt a beaucoup été développée en Touraine. La présence du cépage n’est pas attestée en Touraine avant la fin du 18e siècle quoiqu’elle soit probable antérieurement. De même que la plupart des cépages du Val de Loire, le côt souffre d’une lacune documentaire qui couvre les années 1550-1780. Il est néanmoins absent de la documentation avant 1550.
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Dates et versions

halshs-01769915 , version 1 (18-04-2018)

Identifiants

  • HAL Id : halshs-01769915 , version 1

Citer

Henri Galinie. La présence du côt en Touraine (1783-...) Recherche sur l'histoire des cépages de Loire, 7 . 2018. ⟨halshs-01769915⟩
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