From Farm to Table: The Organic Vegetable Commodity Chain of Northern California, Sociologia Ruralis, vol.37, issue.1, pp.3-20, 1997. ,
DOI : 10.1111/1467-9523.00033
Economization, part 2: a research programme for the study of markets, Economy and Society, vol.48, issue.1, pp.1-32, 2010. ,
DOI : 10.1007/s11186-005-4198-y
After the ???Organic Industrial Complex???: An ontological expedition through commercial organic agriculture in New Zealand, Journal of Rural Studies, vol.27, issue.4, pp.350-361, 2011. ,
DOI : 10.1016/j.jrurstud.2011.04.003
Local food hubs for alternative food systems: A case study from Santa Barbara County, California. Journal of rural studies, vol.35, issue.1, pp.26-36, 2014. ,
Introduction. Les professionnels du march????: vers une sociologie du travail marchand, Sociologie du Travail, vol.42, issue.3, pp.359-368, 2000. ,
DOI : 10.1016/S0038-0296(00)01085-2
URL : https://hal.archives-ouvertes.fr/hal-00404059
Dependent Reproduction of Alternative Modes of Agriculture: Organic Farming in New Zealand, Sociologia Ruralis, vol.38, issue.2, pp.127-145, 1998. ,
DOI : 10.1111/1467-9523.00068
Conventionalisation of organic farming practices: from structural criteria towards an assessment based on organic principles. A review, Agronomy for Sustainable Development, pp.67-81, 2010. ,
DOI : 10.1051/agro/2009011
URL : https://hal.archives-ouvertes.fr/hal-00886488
Mareyage et grande distribution??: une double m??diation sur le march?? du poisson, Sociologie du Travail, vol.42, issue.3, pp.433-455, 2000. ,
DOI : 10.1016/S0038-0296(00)01099-2
Are local food and the local food movement taking us where we want to go? Or are we hitching our wagons to the wrong stars?, Agriculture and Human Values, vol.24, issue.4, pp.273-283, 2011. ,
DOI : 10.1007/s10460-010-9263-0
Alternative Agrifood Systems. A Review of Social Science English litterature, ??conomie rurale, vol.317, issue.317, pp.57-73, 2010. ,
DOI : 10.4000/economierurale.2676
???Radical mainstreaming??? of fairtrade: the case of The Day Chocolate Company, Equal Opportunities International, vol.26, issue.7, pp.693-711, 2007. ,
DOI : 10.1108/02610150710822320
La vente directe en bio dans le Finistère. L'émergence d'une régulation professionnelle, Terrains et travaux, vol.21, issue.2, pp.181-198, 2012. ,
Confiance et qualit?? des produits alimentaires??: une approche par la sociologie des relations marchandes, Sociologie du Travail, vol.45, issue.1, pp.95-111, 2003. ,
DOI : 10.1016/S0038-0296(02)01307-9
URL : http://spire.sciencespo.fr/hdl:/2441/5k7940uimfdf9c8986grigtgj/resources/2003-dubuisson-quellier-confiance-et-qualite-des-produits-alimentaires-vauteur.pdf
Alternative food networks. Knowledge, practice and politics, 2012. ,
Exploring the conventionalization of organic dairy: trends and counter-trends in upstate New York, Agriculture and Human Values, vol.37, issue.1, pp.1-2, 2009. ,
DOI : 10.1007/s10460-008-9179-0
Agrarian dreams: The paradox of organic farming in California, 2004. ,
The Trouble with 'Organic Lite' in California: a Rejoinder to the 'Conventionalisation' Debate, Sociologia Ruralis, vol.10, issue.3, pp.301-316, 2004. ,
DOI : 10.1023/A:1007623832251
Dispositifs de confiance et engagements crédibles, Sociologie du Travail, vol.38, issue.4, pp.527-550, 1996. ,
Le Guide rouge Michelin, Sociologie du Travail, vol.42, issue.3, pp.369-389, 2000. ,
DOI : 10.1016/S0038-0296(00)01086-4
From the Social to the Economic and Beyond? A Relational Approach to the Historical Development of Danish Organic Food Networks, Sociologia Ruralis, vol.19, issue.1, pp.151-171, 2009. ,
DOI : 10.1111/j.1467-9523.2009.00487.x
Reconnecting Consumers, Producers and Food: Exploring Alternatives, 2008. ,
Settling Shared Uncertainties: Local Partnerships Between Producers and Consumers, Sociologia Ruralis, vol.35, issue.2, pp.324-345, 2005. ,
DOI : 10.1111/1467-9523.00163
Changer de société, refaire de la sociologie, 2006. ,
Le marché comme rencontre d " activités de régulation : initiatives et innovations dans l, 2011. ,
Alternative food networks as ???market agencements???: Exploring their multiple hybridities, Journal of Rural Studies, vol.43, pp.173-182, 2016. ,
DOI : 10.1016/j.jrurstud.2015.11.015
URL : https://hal.archives-ouvertes.fr/hal-01496812
The 'Conventionalisation' Thesis Reconsidered: Structural and Ideological Transformation of Australian Organic Agriculture, Sociologia Ruralis, vol.6, issue.2, pp.284-307, 2005. ,
DOI : 10.1111/1467-9523.00034
Les circuits courts alimentaires. Bien manger dans les territoires, 2008. ,
Le Département comme référence pour des formes d'organisation collective territorialisées Alimentation et proximités : jeux d'acteurs et territoires, 2016. ,
Consommer des produits alimentaires locaux: comment et pourquoi? Décisions marketing, n° 67, pp.37-48, 2012. ,
The Conventionalization of Local Food: Farm Reflections on Local, Alternative Beef Marketing Groups, Journal of Agriculture, Food Systems, and Community Development, vol.4, issue.3, pp.101-119, 2014. ,
DOI : 10.5304/jafscd.2014.043.002
Le prix des paniers est-il un frein à l'ouverture sociale des AMAP ? Une analyse des prix dans sept AMAP de la Région Rhône-Alpes. Économie rurale, n° 336, pp.3-19, 2013. ,
Scaling-up local foods: Commodity practice in community supported agriculture (CSA), Journal of Rural Studies, vol.34, issue.1, pp.152-160, 2014. ,
DOI : 10.1016/j.jrurstud.2014.01.001
Beyond bifurcation: Examining the conventions of organic agriculture in New Zealand, Journal of Rural Studies, vol.25, issue.1, pp.35-47, 2009. ,
DOI : 10.1016/j.jrurstud.2008.05.002
Le rôle de la certification dans les changements de régime de coordination: l'agriculture biologique, du réseau à l'industrie. Revue d'économie industrielle, pp.47-66, 1997. ,
Le bio s'use-t-il ? Analyse du débat autour de la conventionalisation du label bio. Économie rurale, n° 332, pp.102-118, 2012. ,
Systèmes de régulation et solidarité pour les filières laitières biologiques. Économie rurale, n° 339-340, pp.49-63, 2014. ,