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Pré-publication, Document de travail Année : 2009

Food price policies and the distribution of body mass index: Theory and empirical evidence from France

Résumé

This paper uses French food-expenditure data to examine the effect of the local prices of 23 food product categories on the distribution of Body Mass Index (BMI) in a sample of French adults. A dynamic choice model using standard assumptions in Physiology is developed. It is shown that the slope of the price-BMI relationship is affected by the individual's Physical Activity Level (PAL). When the latter is unobserved, identi cation of price effects at conditional quantiles of the BMI distribution requires quantile independence between PAL and the covariates, especially income. Using quantile regressions, unconditional BMI distributions can then be simulated for various price policies. In the preferred scenario, increasing the price of soft drinks, breaded proteins, deserts and pastries, snacks and ready-meals by 10%, and reducing the price of fruit and vegetables in brine by 10% would decrease the prevalence of overweight and obesity by 24% and 33% respectively. The fall in health care expenditures would represente up to 1.39% of total health care spendings in 2004.
Cette recherche examine l'effet des prix de 23 catégories de produits alimentaires sur la distribution de l'indice de masse corporelle (IMC) de la population adulte française, à partir de données d'achats pour l'alimentation à domicile (enquête TS-WorldPanel). A l'aide d'un modèle de choix rationnel intégrant des hypothèses physiologiques sur la dynamique du poids corporel, on montre que le niveau d'activité physique (NAP) de l'individu module les effets des prix sur son IMC. L'identification de ces derniers requiert alors une forme d'indépendance statistique entre le NAP, qui n'est pas observé, et les variables explicatives de l'IMC, en particulier le revenu. Sous cette condition, il est possible de simuler l'impact de diverses politiques de prix sur la distribution inconditionnelle de l'IMC dans la population. On trouve, en particulier, qu'une augmentation de 10% du prix des boissons sucrées non alcoolisées, des protéines panées, des desserts, des pâtisseries, des produits de grignotage et des plats préparés, associée à une diminution de 10% du prix des fruits et légumes au naturel réduirait la prévalence du surpoids et de l'obésité de 24% et de 33% respectivement, pour une économie en dépenses de soins qui représenterait 1,39% du total des dépenses médicales en 2004.
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Origine : Fichiers produits par l'(les) auteur(s)
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Dates et versions

halshs-00586720, version 1 (18-04-2011)

Identifiants

  • HAL Id : halshs-00586720 , version 1

Citer

Fabrice Etilé. Food price policies and the distribution of body mass index: Theory and empirical evidence from France. 2009. ⟨halshs-00586720⟩
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Dernière date de mise à jour le 20/04/2024
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