Les préparations culinaires chez les Peuls du Diamaré (Cameroun) : Approche étymologique - HAL-SHS - Sciences de l'Homme et de la Société Accéder directement au contenu
Communication Dans Un Congrès Année : 2005

Les préparations culinaires chez les Peuls du Diamaré (Cameroun) : Approche étymologique

Résumé

Milk forms the base of the traditional diet of the Fulani people. One would thus expect to find it dominant for the Fulani group of Diamare (Cameroon) for whom herding remains an important activity. However, examination of the lexicon of the Fulani language of this region reveals numerous unexpected names of dishes and ingredients. In fact, the Diamare Fulani during their long migration have learned to feed differently. Etymological study reveals, in many cases, in which region they acquired new dietary habits.

Domaines

Linguistique
Fichier principal
Vignette du fichier
Henry Tourneux_Préparations culinaires chez les Peuls du Diamaré.pdf (651.99 Ko) Télécharger le fichier
Origine : Fichiers produits par l'(les) auteur(s)

Dates et versions

halshs-00349279 , version 1 (26-06-2021)

Identifiants

  • HAL Id : halshs-00349279 , version 1

Citer

Henry Tourneux. Les préparations culinaires chez les Peuls du Diamaré (Cameroun) : Approche étymologique. XIe colloque international Méga-Tchad, 2002, Nanterre, France. pp.289-318. ⟨halshs-00349279⟩
284 Consultations
250 Téléchargements

Partager

Gmail Facebook X LinkedIn More