Food Prices and Inflation Targeting in Emerging Economies - HAL Accéder directement au contenu
Autre publication scientifique Documents de travail du Centre d'Économie de la Sorbonne Année : 2012

Food Prices and Inflation Targeting in Emerging Economies

Résumé

The two episodes of food price surges in 2007 and 2011 have been particularly challenging for developing and emerging economies' central banks and have raised the question of how monetary authorities should react to such external relative price shocks. We develop a new-keynesian small open-economy model and show that non-food inflation is a good proxy for core inflation in high-income countries, but not for middle-income and low-income countries. Although, in these countries we find that associating non-food inflation and core inflation may be promoting bably-designed policies, and consequently central banks should target headline inflation rather than non-food inflation. This result holds because non-tradable food represents a significant share in total consumption. Indeed, the poorer the country, the higher the share of purely domestic food in consumption and the more detrimental lack of attention to the evolution in food prices.
Les prix des biens alimentaires ont connu deux envolées en 2007 puis en 2011. Ces variations spectaculaires ont mis à l'épreuve les stratégies de ciblage d'inflation que les pays en développement et émergents avaient largement adoptées au cours de la décennie précédente. Nous construisons un modèle stochastique dynamique d'équilibre général (DSGE) représentant une petite économie ouverte permettant de distinguer l'inflation sous-jacente (biens affectés de rigidités nominales), l'inflation hors biens alimentaires et l'inflation totale (tous les biens). Assimiler l'inflation sous-jacente et l'inflation hors alimentation risque de conduire à des politiques monétaires inadaptées dans les pays ayant des revenus faibles ou intermédiaires. En effet, plus un pays est pauvre, plus la part de biens alimentaires domestiques dans la consommation est grande, rendant nécessaire la prise en compte de leur évolution par la politique monétaire. Il est alors préférable que la banque centrale cible l'inflation totale plutôt que les pris non-alimentaires.
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  • HAL Id : halshs-00768906 , version 1

Citer

Marc Pourroy, Benjamin Carton, Dramane Coulibaly. Food Prices and Inflation Targeting in Emerging Economies. 2012. ⟨halshs-00768906⟩
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Dernière date de mise à jour le 06/04/2024
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