A Limousin-French dictionary as a source on the history of cooking : Potatoes in the Tulle area (Corrèze, France) in the early 19th century - HAL-SHS - Sciences de l'Homme et de la Société Accéder directement au contenu
Chapitre D'ouvrage Année : 2010

A Limousin-French dictionary as a source on the history of cooking : Potatoes in the Tulle area (Corrèze, France) in the early 19th century

Monique Chastanet

Résumé

The words of a language, when documented for a specific period, may serve as a valuable historical source. For the history of cooking, a good example can be seen in a Limousin-French dictionary published at Tulle (Corrèze, France) in 1823. It shows, through certain terms and expressions, the earliest uses of the potato in the cooking of this region. It is still largely used to supplement cereals in years of poor harvests. But other ways of preparing it are also evident, and constitute the first phase of its real entry into this cuisine. Yet, at the beginning of the 19th century, there was still far to go before the potato would assume the important role that it would play in the 20th century.
Les mots d'une langue, lorsqu'ils sont attestés pour une période donnée, peuvent constituer une source historique. On en verra un exemple dans le domaine culinaire avec un dictionnaire limousin-français, publié à Tulle (Corrèze, France) en 1823. Il témoigne, à travers certains termes et expressions, des débuts de la pomme de terre dans la cuisine de cette région. Elle est encore largement utilisée comme complément des céréales les années de mauvaises récoltes. Mais d'autres façons de l'apprêter existent également, qui constituent la première étape de sa véritable “ entrée en cuisine ”. Néanmoins, au début du 19e siècle, elle est encore loin d'occuper la place importante qui sera la sienne au 20e siècle.
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halshs-00547076 , version 1 (07-02-2011)

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  • HAL Id : halshs-00547076 , version 1

Citer

Monique Chastanet. A Limousin-French dictionary as a source on the history of cooking : Potatoes in the Tulle area (Corrèze, France) in the early 19th century. Hosking Richard. Food and Language. Proceedings of the Oxford Symposium on Food & Cookery, Prospect Books, p. 84-93, 2010. ⟨halshs-00547076⟩
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